Controlebezoek in het Ikazia ziekenhuis

23 Aug

Het is woensdag 10 augustus 2005 even voor 10.00 uur en het is stil op de Interne poli van het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. Dat is waarschijnlijk a.g.v. een combinatie van vakanties van patiënten en specialisten bedachten Ria en ik.

We zijn nerveus. Altijd is het weer opnieuw spannend, zo’n controle bezoek, en eigenlijk zonder dat daar een directe reden voor is.

Ik voel me, ondanks de toenemende klachten van botpijn, de laatste tijd nog steeds goed, zeker als je ziet wat ik de afgelopen weken nog heb afgesjouwd in het huis van Jan-Jaap. Als ik eerlijk ben dan ging het wel vaak “op karakter”, want overbelasting merk ik toch pas ‘s avonds of een dag later, maar toch! Ik ben in ieder geval blij dat Ria en ik ons steentje goed bij hebben kunnen dragen aan het vele werk wat er moest gebeuren en ik moet zeggen, het is super geworden.
De toewijzing van de woning had trouwens op geen beter moment kunnen komen want J-J heeft als leerkracht vakantie tot 22 augustus en ik heb ook mijn reguliere vakantie net in de afgelopen 4 weken gehad.

Maar goed, ik dwaal af.

Het spreekuur van de dokter loopt zoals gewoonlijk weer behoorlijk uit. Hij laat zich ondanks zijn bedeesde uiterlijk niet dwingen in het keurslijf wat wordt bepaald door de strakke planning van de medisch secretaresse en neemt voor elke patiënt de tijd die hij nodig denkt te hebben. Hij werkt heel zorgvuldig, wikt en weegt elk woord en is daardoor soms mijlen ver weg in zijn gedachten, althans zo lijkt het. Als je daar aan gewend bent en daar doorheen wilt kijken dan is het prima vent.
Hij komt de wachtruimte in en roept: “Mijnheer Tanis” terwijl hij me vriendelijk aankijkt.
Een paar jaar geleden verliep dat anders. Dan riep hij mijn naam en zag ik hem vertwijfeld de wachtruimte in kijken en je zag hem denken: “wie was die man ook weer!!!??”

Terwijl hij mij een hand geeft kijkt hij me onderzoekend aan alsof hij al, voordat hij iets gevraagd heeft, wil inschatten hoe het met me gaat.

We lopen de spreekkamer in en gaan zitten.

De dokter vraagt hoe het gaat. Goed, zeg ik naar waarheid en vertel vervolgens dat ik sinds een paar maanden in overleg met de huisarts als extra pijnstilling naast de maximale dosis Diclofenac begonnen ben het slikken van het middel Tramadol, een lichte afgeleide soort morfine.
De dokter deelt mee dat de bepalingen van het bloed nog steeds een stabiel beeld geven. Vervolgens speelt zich zoals bij elk controle bezoek hetzelfde ritueel af. Ik vraag om de waardes van bepalingen waarvan ik zelf bedacht heb dat ze belangrijk zijn en hij leest ze op en geeft waarnodig soms wat commentaar.

Dan begint de dokter over de afwijking in de schedel die al verschillende malen op röntgenfotoos te zien is geweest. Ik probeer weer opnieuw aan te geven dat ik denk dat dat het gevolg moet zijn geweest van een trauma wat ik in 1971 heb opgelopen bij een aanrijding maar hij doet net alsof hij dat niet hoort.

Hij geeft aan het toch belangrijk te vinden dat de volgende keer voor de 3-maandelijkse controle weer een skeletstatusfoto wordt gemaakt omdat op basis van de hoeveelheid pijnstilling kan worden vastgesteld dat het niveau van de botpijn aanzienlijk moet zijn.

Wij weten dat, mocht er sprake zijn van een afwijking in het skelet wat duidt op een z.g. Kahlerhaard dat het starten van behandeling onvermijdelijk is. De dokter deelt mee dat je met de huidige pijnklachten niet ongelimiteerd door kunt gaan met toedienen van pijnstilling zonder op een bepaald moment iets anders te ondernemen.

We horen het aan maar zijn op dit moment alleen maar blij dat de bloedwaardes nog stabiel zijn en wat er over 3 maanden komt dat zien we dan weer wel.

Uit ervaring weten we dat we de volgende dagen meestal wel over zo’n mededeling gaan nadenken maar voorlopig zijn we nu weer opgelucht.

Het voelt voor ons beiden en ook voor de kinderen alsof we weer even ongestoord verder mogen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: