De Botanische Vijvertuinen van Ada Hofman

26 Nov

Deze schitterende 2,25 ha. omvattende vijvertuin is in 1987 aangelegd door Ada Hofman, auteur van verschillende vijverboeken. Ongeveer 30 tuinen met daarin 50 vijvers zijn geprojecteerd rondom drie grote natuurvijvers en vormen samen de grote tuin. Ada Hofman is er in geslaagd om één van de grootste verzamelingen planten, struiken en bomen van ons land bijeen te brengen, ongeveer 3000 verschillende soorten vindt de bezoeker in de tuin. In de vijvers en ook in de tuin zijn veel dieren uitgezet, o.a. ringslangen, kikkers, hazelwormen, diverse vissoorten, salamanders en hagedissen. De groene kikkerpopulatie is de grootste van Nederland. Ook vogels komen graag in de tuin en het ijsvogeltje is een regelmatige gast. In de zomer en herfst komen de vlinders; vorig jaar liefst 22 verschillende soorten dagvlinders.

Uniek is ook de daktuin met vijver. Op de privé-woning van Ada Hofman is op drie meter hoogte een daktuin aangelegd van 600 m2. Vanaf de daktuin heeft de bezoeker een schitterend overzicht over de vijvertuin en over de in 1994 aangelegde privé-vijver. In de privé-tuin, welke niet toegankelijk is voor bezoekers, staan twee bronzen beelden, voorstellende Ada Hofman die, na het planten van waterlelies, door haar man uit het water wordt geholpen. Deze beelden zijn vervaardigd door de kunstenaar Marcus Ravenswaay te Hoogblokland.

Ada Hofman heeft zich als doel gesteld om voorlichting te geven over alles wat met de siervijver te maken heeft. Speciaal het helder houden van het vijverwater op biologische wijze, dus zonder chemische middelen of filters, is haar specialiteit. In haar tuin laat ze in ongeveer 50 vijvers, variërend van 420 tot 500.000 liter water zien, dat haar zienswijze juist is. In de filmzaal wordt op regelmatige tijden een door Ada Hofman gemaakte voorlichtingsfilm vertoond, Deze film geeft een zeer uitgebreide voorlichting over alles wat met de vijver te maken heeft; het helder houden van het vijverwater, de planten, de dieren etc.

Hier volgen een aantal foto’s die vroeg in het jaar genomen zijn, dus met een nog vrij laag staande zon en lichte bewolking; ideaal weer voor mooie natuur foto’s.

Klik op de z.g. thumbnails om de betreffende foto te vergroten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: