Twee vriendinnetjes voor Mink

12 Aug

Het is zaterdag 22 juli, de dag dat we afgesproken hadden om de kittens op te halen bij de fam. Aars in Goedereede.

We hebben rond 10.00 uur ’s morgens afgesproken en voor we weggaan probeer ik me voor te stellen wat het voor het kleine beestje betekent wanneer het straks plotseling alleen in een groot huis bij vreemde mensen is terwijl ze haar eerste levensweken uitsluitend met haar moeder, 3 zusjes en 2 hondjes heeft doorgebracht. Ik bedenk me dat dit toch wel een erg grote overgang gaat worden.

Ria heeft als ik mijn overwegingen aan haar voorleg zoals dat vaak gaat bij 2 mensen die al zoveel jaren met elkaar samenleven dezelfde gedachtegang gehad. Daarom stemmen we af dat, wanneer er nog 2 kittens beschikbaar zijn, en als het even kan de bont wit-cyperse en de enige cyperse dat we ze in dat geval allebei mee zullen nemen.

Bij de familie Aars aangekomen zitten deze buiten op het terras en spelen de kittens met hun moeder in de tuin. We krijgen een kop koffie aangeboden en praten even bij over hoe de afgelopen weken met het nest poesjes en de moeder verlopen zijn. Het is duidelijk dat de mensen al helemaal verknocht zijn aan het door de wilde tuin dartelende jonge spul. De moederpoes zorgt regelmatig voor verse levende muizen die ze voor haar kroost vangt in het korenveld aan de andere kant van de landweg tegenover het huis.

Ik zie op de tuintafel een boek liggen met de titel “RAW”, een term die verwijst naar een extensie waaronder basale digitale foto’s in de meest “ruwe vorm” worden opgeslagen en waarin in deze vorm nog sprake is van alle informatie van kleuren en licht intensiteit op het moment van nemen van de een foto. Ik wijs naar het boek en vraag wie van het echtpaar de fotograaf is. Het blijkt dat mevrouw Aars een enthousiast, en naar later blijkt, zeer verdienstelijk amateur fotografe is die vroeger haar eigen DOKA had en zoals bij iedere fervente fotograaf die verknocht is aan de analoge techniek op een bepaald moment toch de overstap heeft gewaagt naar de wereld van de digitale fotografie en vervolgens nooit anders meer wilde. Ze laat trots een portofolio met haar mooiste platen aan ons zien en duwt mij haar digitale spiegelreflex in handen, een loeier van een camera, een prachtig stuk techniek waarmee de bijna 70-jarige mevrouw prachtig werk creëert.

Fotografie; schilderen met licht, een prachtige hobby!! We babbelen nog wat over onze gezamenlijke hobby en de software die zo mooi als hulpmiddel kan dienen om het gefotografeerde werk nog mooier te laten lijken.

Dan is het moment aangekomen om de kittens voor te bereiden op hun tocht richting Dirksland maar eerst geven we aan wat onze gedachten waren over het alleen zijn van ons nieuwe poesje en dat we eigenlijk als dat nog mogelijk zou zijn er wel 2 mee wilden nemen. Gelukkig blijken er zich  op de overigens aanlokkelijke advertentie bij de dierenspeciaalzaak verder geen gegadigden meer te hebben gemeld en is de vraag of we twee poesjes in plaats van één mee mogen nemen.

Mevrouw had dezelfde bedenkingen al gehad en zag het kleine kitten al helemaal alleen zonder haar moeder en zusjes bij ons zitten en ze was dus erg blij dat we deze keuze al gemaakt hadden. Dat we het cyperse poesje wilden hebben viel haar wat zwaar want dat vond ze zelf ook de mooiste maar verder vond ze het prima dat er geen van het grut eenzaam en alleen kwam te zitten.

Ik pak onze nieuw aangeschafte plastic reisvoorziening voor poezen samen met een mooi opgemaakt bakje bloemen als bedank-presentje voor de familie uit de kofferbak van de auto.

Als ik de reismand met het deurtje open neerzet zien we dat de moederpoes in de gaten krijgt dat er iets staat te gebeuren en dan krijgen we meteen een voorproefje van het ondoorgrondelijke karakter wat poezen nu eenmaal hebben.

Ze neemt demonstratief plaats in onze reismand met een blik van “krijg mij hier maar eens uit”.

We gaan eerst op jacht naar de beide diertjes die nog druk met hun zusjes door de tuin rollebolden maar na wat grijp- en graai werk lukt het ons om ze beiden te pakken te krijgen en wordt vervolgens de moederpoes uit haar verdedigingssituatie gehaald. Ze laat het nu gemelijk over zich heen komen en eerlijk gezegd hebben we er later niet meer opgelet hoe ze verder reageerde omdat we teveel gefixeerd waren op die twee kleintjes in die grote plastic reismand.

We nemen afscheid van de familie Aars met de belofte dat we ze op de hoogte zullen houden van het reilen en zeilen van het jonge grut en rijden al zwaaiend het erf af.

Ria zit op de achterbank met de reismand naast zich en houdt het kleine spul nauwlettend in het oog maar ze lijken het allemaal prima te vinden. We zijn het landweggetje richting N57 nog niet uit of er vallen twee paar kleine oogjes dicht. Ze waren ook zo druk met elkaar in de weer in de buitenlucht en dat maakt vaak hongerig maar zoals de komende dagen voor kittens zal blijken, ook slaperig.

Thuis aangekomen zetten we de reismand in de keuken, dat leek ons om een ondefinieerbare reden een mooie strategische plaats, vraag dus niet waarom, en ik maak rustig het deurtje open.

Er verschijnen aarzelend twee kleine kopjes met oogjes die de nieuwe omgeving nieuwsgierig opnemen en voorzichtig worden er een paar pasjes op de gladde keukenvloer gezet.

We laten ze meteen de plaats zien waar we 2 bakjes hebben neergezet, één met brokjes en één met water en als ze daar eerst wat van hebben gebruikt zet ik ze, zoals in de lectuur die we al gekocht hadden, omschreven staat meteen in de kattenbak. Naar inmiddels nu na 3 weken is gebleken zullen ze hun behoefte niet meer ergens anders doen.

Na een paar uurtjes hebben ze beiden het hele huis op de begane grond verkend en vallen ze tegen elkaar aan in slaap in een mandje waarin voorheen tijdschriften lagen; een plaats die we nooit zelf bedacht hadden. Zoals nu ook weer na die eerste weken is gebleken zullen ze ook nooit gaan slapen op een plaats die volgens ons wel fijn en comfortabel zal zijn maar juist op de meest vreemde plaatsen. Overdag is dat altijd tegen- of op elkaar ergens in de kamer en ’s nachts blijken ze ieder apart te liggen, altijd in de bijkeuken, want ergens anders willen wij ze niet hebben, maar de één op de wasdroger en de ander ergens op een doos of een stoel, mogelijkheden genoeg maar wel altijd ergens hoog. Kennelijk is dit instinctief aangeboren omdat dat veiliger zou zijn.

Ze zijn vanaf het begin bij tijd en wijle zeer levenslustig en ravotten en dollen door het hele huis waarbij ze allerlei schijngevechten voeren. Je hoort dan continu roffelende pootjes over de vloerbedekking van de ene naar de andere kant, worden er de vreemdste capriolen gemaakt met allerlei zelf bedachte sprongen en voeren ze een ballet op waarbij de rug zo hoog- en de staart zo dik als mogelijk worden gemaakt terwijl ze zijdelings voor elkaar langslopen  met de oren vlak tegen de kop in de nek. Dan is er echt iets gebeurd waarbij de één de ander pijn heeft gedaan en is het kennelijk tijd voor ze om even uit te maken wie de baas in huis is.

Even later, op een teken wat wij nooit zien of opmerken is het dan weer plotseling p
ais en vree en gaan ze weer vredig tegen elkaar aan liggen om elkaar vervolgens uitbundig schoon te likken.

Overdag spelen ze ook regelmatig als het niet regent buiten en vermaken ze zich met stukken plastic, tuinmeubilair een afgedankte radiator, rondvliegende vliegen en veertjes die ze vinden van vogels die overvliegen.

We vragen ons wel af hoe lang het nog zal duren voor ze ontdekken dat er achter het geïmproviseerde hekwerk bekleed met z.g. stückloper ook nog heelveel spannende dingen te beleven zijn.

Mink is inmiddels vorig weekend kennis wezen maken maar kon niet goed z’n draai krijgen. Achteraf bleek bij de dierenarts dat ze nog steeds koorts had van een infectie die ze eerder die week opgelopen had en daarom zat ze duidelijk niet goed in d’r vel. Gelukkig gaat het nu wel redelijk maar toch vervelend als zo’n diertje waar je, zoals Jan-Jaap, de zorg voor hebt zich niet goed voelt.

Hoe de kittens heten!??

De bont wit-cyperse is Lotte en de cyperse ofwel “het tijgertje” is Loes.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: