Geen VAD maar PAD

13 Oct

Het is donderdagmiddag, 12 oktober 2006 en zijn op het spreekuur van dr. de Vreede i.o. in het Erasmus MC – Daniel den Hoed o.a. voor de uitslag van de loting voor de studie HOVON 62 MM.

Dit wordt een evenals de vorige blog een vrij zakelijke weergave van hetgeen aan ons werd meegedeeld en besproken. Het leidt alleen maar af van de essentie wanneer dit soort verslagen worden afgewisseld met een opsomming van ervaringen en emoties dus dat soort zaken weer in een volgende blog.

Eerst hebben we met de arts besproken wat aan te vangen met de pijnstilling als vervanging voor de Diclofenac die inmiddels al grotendeels is afgebouwd. Dit heeft vanzelfsprekend een behoorlijke toename van de botpijn als gevolg gehad. Afgesproken is dat ik voorlopig met de Oxynorm 5 mg probeer te komen tot een situatie dat het comfortabel is. Hiervoor heeft de dokter een recept uitgeschreven voor het middel Oxycodon wat in feite onder de merknaam Oxynorm bekent is. Verder heb ik aangegeven dat de werking van Pantozol voor maag/darm klachten de laatste tijd niet voldoende is. Hiervoor heeft de dokter een nieuw middel voorgeschreven, te weten Esomeprazol 40, bekend onder merknaam Nexium 40.

Vervolgens hebben we nog een paar vragen gesteld o.a. of er de komende tijd sprake zal zijn van haarverlies. Dit is volgens de dokter niet altijd het geval maar vooral de Dexamethason zorgt vaak voor haarverlies. Ook de Velcade® is vaak een aanleiding voor verlies van haar dus maar afwachten! Uiteindelijk is het niet of nauwelijks van belang en als het goed is hooguit tijdelijk, zeg maar; niet langer dan de totale behandeling zal duren, dus ongeveer een half jaar. Is dat erg? Ik denk het niet!!

Hierop aangekomen deelt de dokter ons mee dat de loting is uitgevallen op arm B. Dit houdt in dat de eerste 3 kuren geen VAD-kuren (VAD staat voor: Vincristine, Adriamycine en Dexamethason) zijn maar PAD-kuren (PAD waarbij de P staat voor het middel PS-341 =Bortemozib= Velcade®, de A voor Adrimycine en de D voor Dexamethason). De Velcade® wordt tijdens de behandeling via een kortlopend infuus toegediend, de Dexamethason (een vorm van Prednison) krijg ik volgens een bepaald programma in tabletvorm toegediend en de Adriamycine wordt evenals de Velcade® middels een kortlopend infuus toegediend .

Aanvang van de eerste kuur is gepland voor as. maandag 16 oktober 2006 en als voorbereiding heb ik verder een 3-tal recepten voorgeschreven gekregen welke hoofdzakelijk dienen als middelen tegen bacteriële en virale aandoeningen in feite op dit moment hoofdzakelijk als preventie. Deze middelen behoren het komende jaar tot de vaste dagelijkse medicatie.

We zijn dus vanaf as. maandag tot en met donderdag voornamelijk ‘s morgens in het dagbehandelcentrum van de Daniel te vinden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: