De definitieve datum geeft voorlopig een gevoel van opluchting

15 Mar

Zoals in de vorige web-log vermeld wordt is verschenen maandag 12 maart jl. en woensdag 14 maart jl. een fiks aantal onderzoeken uitgevoerd die allemaal dienen, enerzijds om vast te stellen dat de functie van hart en longen goed genoeg zijn om een stamceltransplantatie of de gevolgen daarvan aan te kunnen en verder dat er geen sprake is van verborgen ontstekingen of besmetting door enigerlei virussen. Verder is een beenmergpunctie uitgevoerd om een referentie te hebben van het percentage plasmacellen op dit moment als vergelijking voor een bepaling die na de transplantatie wordt uitgevoerd. Omdat het betreffende de intensieve behandeling nog steeds om een studie gaat is het belangrijk om na elke stap vast te stellen wat het resultaat op de relevante waardes van bloed en beenmerg is.

De definitieve datum voor opname in de Daniel den Hoed is vastgesteld op woensdag 11 april as.. Dezelfde dag wordt op de operatiekamer een z.g. Hickman katheter aangebracht. Deze katheter dient om zonder steeds een bloedvat aan te hoeven prikken cytostatica en andere benodigde medicijnen, bloed of voeding direct op een groot bloedvat toe te kunnen dienen en is een directe aansluiting van een slangetje op een groot bloedvat in de borstholte achter het sleutelbeen naar buiten.

Vrijdag en zaterdag, resp. 13 en 14 april as. wordt een HDM (Hoge Dosis Melfalan) toegediend. Deze chemokuur is om het beenmerg zo volledig mogelijk te vernietigen.

Zondag 15 april as. is een rustdag en maandag 16 april as. worden de stamcellen die 26 februari jl. geoogst zijn teruggezet. Daarna breekt een periode aan waarin de teruggeplaatste stamcellen die zich via de bloedbaan in de platte botten hebben genesteld nieuw beenmerg aan moeten gaan maken. Dit duurt een dag of 10 en in die periode is het lichaam ook niet in staat nieuw bloed aan te maken. Daarom wordt, wanneer dit noodzakelijk is, bloedtransfusies gegeven om de periode van 10 tot 14 dagen te overbruggen waarin het lichaam dit weer op eigen kracht kan.

De stamceltransplantatie is het einde van een lange periode van voorbereidingen die in mijn geval half oktober 2006 begonnen is. Het geheel diende en dient om voor de ziekte van Kahler, die in principe ongeneeslijk is, een ruime periode van overleving te bewerkstelligen en gezien de resultaten die nu al bereikt zijn door de aanzienlijke verlaging van m.n. het percentage plasmacellen mogen we aannemen dat dit te verwachten is.

Aangezien ik al geruime tijd weet wat de transplantatie inhoudt is er allang sprake van een bepaalde mate van spanning voor hetgeen mij (ons) te wachten staat maar nu de definitieve datum bekent is is er toch sprake van opluchting en een gevoel van “laat het nu maar gebeuren”.

De komende tijd tot 11 april as. kan worden benut om verder op krachten te komen, te herstellen van de laatste kuur en te proberen wat conditie terug te krijgen.

Advertisements

2 Responses to “De definitieve datum geeft voorlopig een gevoel van opluchting”

 1. Mieke March 16, 2007 at 10:38 am #

  Beste Jaap,
  Je hebt de zaak blijkbaar onder controle. Er is al een groot stuk van de weg afgelegd, maar wat rest is nog aanzienlijk.
  Ik wens je een zeer succesvolle transplantatie en een snelle recuperatie achteraf.

  Mieke

 2. Janny March 19, 2007 at 10:46 am #

  Lieve Jaap, fijn dat je er zo voor wil gaan, met heel je wezen, overgave….. stil zijn voor wat komen gaat!
  Nu samen mer Ria en de kids, die paar weekjes voor de ziekenhuisopname genieten van al het goede om je heen.
  Veel Lichtkracht voor wat komen gaat….
  Lieve groet van Thijs en Janny.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: