Terug op honk (dag 16)

3 May

Het is woensdag 2 mei 2007, dag 16 vanaf de stamceltransplantatie en ik ben vandaag ontslagen uit het EMC Daniel den Hoed na een ziekenhuis opname van 3 weken. Bij en afrondend gesprek met de hematoloog noemde deze de transplantatie één uit het boekje. Ik heb zojuist dat boekje, de patiëntenbrochure, betreffende een autologe stamceltransplantatie er nog eens op na gelezen want er stond me toch echt voor de geest dat ik me voor de opname, dus voor de transplantatie wel degelijk reden had om me zorgen te maken.

Stond er niet dat na de transplantatie, dus het toedienen van de eerder afgenomen stamcellen en a.g.v. de stof die diende om de stamcellen in te vriezen er de eerste dagen sprake zou zijn van een onaangename geur op de ziekenzaal, overigens de minste erge bijwerking.

Toch was hier nauwelijks sprake van!

Stond er niet dat na de transplantatie, sprake zou zijn van misselijkheid en braken.

Toch was hier nauwelijks sprake van!

Stond er niet dat na de transplantatie, sprake zou zijn van diarree of obstipatie.

Toch was hier nauwelijks sprake van!

Stond er niet dat na de transplantatie, sprake zou zijn van ernstige irritatie van slijmvlies van de mond en het maag-darm kanaal.

Toch was hier zelfs totaal geen sprake van!

Stond er niet dat na de transplantatie, sprake zou zijn van invloed op de huid zoals droge huis, acné en huidverkleuring.

Hier is wel wat sprake van!

Stond er niet dat na toediening van de chemotherapie, sprake zou zijn van vermindering van het aantal witte- en rode bloedcellen en bloedplaatjes.

Daar was uiteraard wel sprake van en hiervoor was juist de transplantatie nodig om het lichaam versneld weer nieuw beenmerg aan te laten maken waardoor de bloedaanmaak opnieuw op gang kon komen! Er is gebleken dat dit in een heel goed tempo het geval is geweest!

Alles bij elkaar dus geen transplantatie uit het boekje maar één die kwalitatief vele malen beter verlopen is en waarvoor we heel dankbaar zijn. Degene die ons kennen weten dat wij geloven dat dit geen toeval is maar meer een ongetwijfeld gevolg van resultaat van het gebed waarvan wij weten dat heel veel mensen ons hierin gesteund hebben.

Daarom danken wij allereerst en bovenal onze goede God, Schepper van hemel en aarde dat Hij dit alles goed gemaakt heeft maar niet omdat wij dit verdient hebben!

Verder willen we langs deze weg iedereen bedanken die op welke wijze dan ook met ons meegeleefd hebben en ons gesteund hebben in gedachten, met E-mails en SMS-jes, de persoonlijke wensen van veel mensen in het dorp die Ria aanspraken en met de mooiste kaarten met de hartelijkste bemoedigingen, soms simpel en soms diep doorwrocht maar allen naar we zeker weten welgemeend.

De komende tijd denk ik via deze web-log op basis van mijn dagboek een korte verhaallijn te gaan maken waarin ik weergeef wat ons zo de afgelopen 3 weken is overkomen.

Advertisements

5 Responses to “Terug op honk (dag 16)”

 1. Lut May 3, 2007 at 11:31 pm #

  Nogmaals Jaap,
  Echt schitterend, om véél vreugdepasjes te gaan dansen ! We zijn echt héél blij voor jou dat alles zo goed verlopen is !
  Maar neem nu toch maar goed en zoveel mogelijk je rust zodat je verder probleemloos kan aansterken.
  Hartelijke groeten, ook aan je liefdevolle familie,
  van Luc en Lut

 2. Mieke May 4, 2007 at 9:44 am #

  Beste Jaap en familie
  Van harte gelukgewenst met het goede resultaat. Succes met de verdere genezing en dankuwel voor de verslaggeving.
  Mieke

 3. Dirk en Marja Hout. May 5, 2007 at 6:36 pm #

  Beste Jaap,
  Fijn dat je weer thuis mocht komen,we wensen je een goede tijd toe om verder aan te sterken en de krachten weer terug te mogen krijgen.Ria en de kinderen ook de groeten .

  Groeten en sterkte toegewenst,

  Dirk en Marja Hout

 4. Arno Spelt May 6, 2007 at 1:54 pm #

  Beste Jaap,

  Wat goed om te lezen dat je de kuur zo goed bent doorgekomen. Wat je schrijft is echt waar, het gebed helpt echt, het geeft aan alle kanten kracht en troost. Nu mag je weer thuis aansterken en je laten omringen door familie en vrienden. Het gaat je goed.

  groetjes Arno en Joyce Spelt, Drachten

 5. Paul Vermaas May 7, 2007 at 11:48 pm #

  Beste Jaap,
  Geweldig dat het allemaal zo goed is gegaan, de hele lijst van bijwerkingen is zowat aan je voorbij gegaan, echt een gebedsverhoring.
  Ik hoop dat je snel weer verder op zal knappen en ik blijf je weblog volgen.
  Hartelijke groeten uit Gouda,
  Paul Vermaas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: