De kattenverplaatser

3 Sep

Het is rond 23.00 uur en ik hang ongeïnteresseerd voor de TV en kijk nog even naar Hart van Nederland, het nieuwsprogramma wat nog enigszins het bekijken waard is omdat er vrijwel uitsluitend nieuws van eigen bodem te zien is en je, zoals bij andere nieuwsbrengers vaak het geval is, niet achteraf genoodzaakt bent het bloed wat onder de TV uitloopt, op te moeten ruimen of de neiging krijgt slachtofferhulp te bellen om rustig de nacht door te kunnen komen na het zien van al het oorlogsgeweld.

Plotseling hoor ik een naam noemen die mijn aandacht trekt; “Dirksland”. De nieuwslezer is halverwege een zin die ik vervolgens in me opneem terwijl ik tegelijkertijd probeer te reproduceren wat het voorgaande in haar bericht zou kunnen zijn. Het blijkt om poezen te gaan, iets wat het laatste jaar toch steeds weer onze aandacht trekt, of het nu om exemplaren in het echt en het wild gaat of in artikelen in kranten of bladen of zoals nu in het landelijk nieuws.

Dan valt de term; “kattenverplaatser”, een naam die kennelijk door een overijverige redacteur verzonnen is die geen raad wist met het fenomeen dat iemand katten meeneemt en kennelijk niet omdat ze zo leuk, snoezig, aaibaar en aardig zijn maar omdat de persoon ze haat. Het is de veronderstelling dat er iemand in Dirksland of omgeving rondlopende poezen oppakt om ze vervolgens mee te nemen naar een plaats die zover van Dirksland ligt dat ze normaal gesproken niet meer bij hun baasje terug kunnen keren. Er verdwijnen namelijk al een hele tijd regelmatig poezen voor kortere of langere tijd en komen soms zelfs helemaal nooit meer terug. Jullie begrijpen dat dit heel veel commotie veroorzaakt onder die groep van de plaatselijke bevolking die wel van poezen en hun ondoorgrondelijke karakters en gewoontes houden.

We denken deze avond terwijl we naar het afsluiten van het nieuws kijken direct aan onze kattenkroost die op hetzelfde moment, zoals steeds meer gebruikelijk is, hun tijd buiten verdoen en zich onledig maken met trektochten door de buurt volgens routes waar niemand weet van heeft met vriendjes en vriendinnetjes waarvan wij denken dat het overdag vijanden zijn maar dan uitsluitend om de schijn op te houden. ’s Nachts zijn het “brothers in arms” en we vragen ons dan ook af of een vreemde in staat is om onze eigenzinnige katten op te pakken, te vangen en mee te nemen.

Overigens is de gedachte alleen al, dat er individuen bestaan die deze dieren zo haten dat ze denken er op deze manier vanaf te kunnen komen, voldoende om ons in gezelschap van onze katten tussen het struikgewas en over schuttingen te begeven om er achter te komen wie deze mesjogge figuren zijn en ze vervolgens zelf in een zak te deponeren om ze daarna via een boot richting Engeland halverwege de Noordzee in het water te storten en te zien af zij dan weer thuiskomen.

Het is bekend dat nieuwe termen en woorden die redelijk ingeburgerd raken en op een bepaald moment algemeen gebruikt worden in de Dikke van Dale worden opgenomen.

Laten we hopen dat dit voor het woord “kattenverplaatser” nooit het geval zal zijn.

Advertisements

2 Responses to “De kattenverplaatser”

  1. Marius September 5, 2007 at 1:13 pm #

    Het woord moet dus maar niet te vaak vallen Jaap, hier heb ik het nog niet vernomen dus denk ik dat het lokaal gevalletje van pijnlijke en niet te tolereren gekte is, eveneens iemand met een ondoorgrondelijk karakter, alleen niet speels en aaibaar. Je idee om hem eventueel halverwege de Noordzee in te kieperen, is weg erg radicaal.
    By the way, hoe was het in Overijssel, behalve wat kil. Ik heb net de verwarming op 20 gezet, het was hier 16 graden binnenshuis.

  2. Lut September 9, 2007 at 12:23 pm #

    Laat ons hopen dat dit Lotte en Loes nooit overkomt hé Jaap !
    Blij dat jullie het goed hadden in Overijssel ! Dat smaakt wellicht naar méér !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: