Een andere dokter en een nieuwe ingang…..

3 Aug

Het is 4 maanden geleden dat mijn hematoloog in het EMC Daniel den Hoed mij vroeg of ik het ermee eens was om de controles voortaan in een regionaal ziekenhuis uit te laten voeren. Haar motivatie was dat de Daniel onderdeel is van een academisch ziekenhuis en het daarom belangrijk is te streven naar gebruik door patiënten die de “know how” van het ziekenhuis echt nodig hebben. Wij waren het daar volkomen mee eens en daarom waren we op donderdag 26 juli jl. weer na 6 jaar terug in het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam maar nu bij Dr. Croon, hematoloog. Ze blijkt een heel aardige mevrouw van middelbare leeftijd te zijn die alle tijd voor ons nam om mijn geschiedenis met de ziekte van Kahler door te nemen tot waar we nu zijn.

Aanvankelijk was op 17 juli 2007 na mijn autologe stamceltransplantatie sprake van “a very good partial remissie” maar één jaar later op 1 augustus 2008 bleek dit zelfs verbeterd te zijn naar een volledige remissie waarbij het M-component ofwel de paraproteïne niet- of nauwelijks meer aantoonbaar is.

Uit het bloedonderzoek wat nu uitgevoerd is na ons intakegesprek met Dr. Croon blijkt dit nog steeds het geval. Gisteren, donderdag 1 augustus ’12 belde ze me op met de mededeling dat mijn bloedwaarden “prachtig” waren en dat niets nog wees op aanwezigheid van de ziekte van Kahler ofwel Multipel Myeloom.

Toch, bij het intakegesprek hield ze ons voor dat deze ziekte statistisch gezien niet te genezen is, althans niet uitsluitend met een autologe stamceltransplantatie en wij zijn altijd zo realistisch geweest om dit ook in het achterhoofd te houden. Toch blijft het zo dat het resultaat van de behandeling van begin 2007 uitzonderlijk is en dat dit bereikt is zonder medicatie, speciale voeding en/of een bijzondere levenswijze.

We hebben over 4 maanden, op 29 november ’12 de volgende controle. Als alles goed gaat dan is tegen die tijd ons eerste kleinkind geboren en zijn we opa en oma. Hier kijken we uiteraard heel erg naar uit! Gelukkig gaat alles prima met onze schoondochter en de zwangerschap.

Wat betreft het Ikazia ziekenhuis. Ik heb hier heel lang geleden weleens een stukje geschreven over dit ziekenhuis als gebouw omdat toen vooral de centrale ingang met de receptie meer weg had van de ingang van een crematorium dan van een ziekenhuis. Daarom keken we een paar weken geleden onze ogen uit toen bleek dat de het ziekenhuis erg is uitgebreid maar vooral dat de centrale ingang geheel was vernieuwd en prachtig, mooi, ruim en licht is geworden!

Deel van de centralehal

Advertisements

One Response to “Een andere dokter en een nieuwe ingang…..”

  1. Lut August 4, 2012 at 1:28 pm #

    Even kleine opm. Jaap, je schrijft : Toch, bij het intakegesprek hield ze ons voor dat deze ziekte statistisch gezien niet te genezen is, althans niet uitsluitend met een allogene stamceltransplantatie.
    Kahler is ongeneeslijk en uitzonderlijk kan men eventueel (mitsen en maren etc.) wél na een allogene transplantatie zo gesteld zijn dat Kahler nooit meer zijn kop opsteekt. (Nu het geval bij B uit Gent, die nu zo’n 9 jaar ‘Kahlervrij’ is. Evengoed ‘herviel’ een man die al 10 jaar Kahlervrij was ,zelfs na allogene) Als je schrijft : althans niet uitsluitend met een allogene, dan bedoel je dat je een allogene (van donor) moet krijgen en daarbij nog vanalles van medicatie en/ of voor/nabehandeling ? Of wat bedoel je ? Als ik het goed voorheb heb jij een autologe gehad zoals ik (er 2 heb gehad) en ben je nu, zonder medicatie, al heel die tijd in complete remissie waarbij men niks van activiteit van Kahler ziet in je bloed. Mooi ! Moge het nog hééél lang zo duren ! Geluk in je ongeluk, dat moet je hebben als Kahlerpatiënt en gelukkig zijn er mensen die hééél lange periodes ‘ziektevrij’ blijven. De 6 jaar remissie (zonder enige medicatie noch onderhoudstherapie) tussen 2004 en 2010 , daar ben ik ook dankbaar voor ! Moge het bij jou verder zo goed gaan als tot nu toe ! Fijn weekend gewenst , hartelijke groet, Lut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: